aDCV – adaptiv, behovsstyrt ventilasjon
Luftmengden varieres etter behov via patentert adaptiv trykkregulering
Slik kan konstanttrykkregulert ventilasjon optimaliseres ytterligere
Gjennom den patenterte adaptive trykkreguleringen kan det oppnås opptil 43 % besparelse på energikostnadene – sammenlignet med et anlegg med konstanttrykkregulering (VAV), og opptil 19 % sammenlignet med et behovsstyrt anlegg med konstanttrykkregulering (DCV).
Den patenterte adaptive trykkreguleringen er utviklet av Aldes. Den gjør det mulig å optimalisere driften med konstanttrykkregulering av ventilasjonssystemer med variable luftmengder.
Flere fordeler med patentert adaptiv trykkregulering
Bruk aDCV og oppnå energibesparelser ved lavere trykktap og lavere lydnivå
Ved konstanttrykkregulering (VAV) stilles et konstant trykk gjennom ventilasjonsanlegget til rådighet ved alle luftmengder (Fig.: 1 – blå linje).
Ved variable volumstrømsystemer (VAV)- f.eks. soneregulering via CO2 eller fuktighet, krever ventilasjonsanlegget imidlertid mindre trykktap i systemet ved lavere luftmengde (Fig.:1 – rød linje) - og det er nettopp mulig med aDCV.
SFP-verdi
aDCV – den patenterte adaptive trykkreguleringen senker ventilasjonsanleggets trykk ved fallende luftmengde og stiller bare nødvendig trykk til rådighet.
Dermed bruker ventilasjonsanlegget – spesielt i dellastsituasjoner – vesentlig mindre energi enn ved konstanttrykkregulering (Fig.: 2 – rød linje).
Eksempel: skole/kontorbygg
Her ses et typisk eksempel på ventilasjonsbehovet i løpet av døgnet. Om natten går ventilasjonssystemet i "nattmodus", og et tradisjonelt DCV-system vil redusere trykket til f.eks. 50 Pa. I denne perioden vil energiforbruket for DCV og aDCV være likt. Om dagen, der ventilasjonsbehovet typisk vil variere i forhold til aktiviteten i de ulike lokalene, vil drift med aDCV redusere trykket og dermed trykktapet og på den måten spare energi i forhold til DCV.
Nedenfor vises en sammenligning mellom drift med DCV og aDCV, som viser en besparelse på ca. 16 % på årsbasis. Våre beregninger har vist at besparelsen ved å styre ventilasjonen med aDCV fremfor DCV typisk vil ligge på 15-20 %.
Hvis vi sammenligner aDCV med CAV og VAV, vil besparelsen være enda større.
Vi anbefaler aDCV når:
- Lokaler benyttes periodisk
- Antall personer varierer
- Ventilasjonen reguleres ved hjelp av CO2- eller PIR-sensor med VAV-spjeld i de enkelte rommene.
- Kontorer, lærerrom, møterom osv.
Eksemplene inkluderer:
Kontorer, lærerrom, møtelokaler osv.
Løsningen
Fordeler
- Luftmengden følger belastningen i lokaler som ved DCV, men det oppnås ytterligere energibesparelser fordi kanaltrykket også nedreguleres.
- Helautomatisk regulering
- Færre oppdateringer av ukeplan
- Styreprinsipp med lavest energiforbruk
- Godt alternativ til et fullt sonestyringssystem
Ulemper
- Dyrere installasjon